Η αγορά Μοδιάνο

Η αγορά Μοδιάνο πήρε το όνομα της από τους Γαλλοεβραίους αδερφούς Έλι και Σαρλ Μοδιάνο, που έχτισαν την κεντρική κλειστή αγορά, αντιγράφοντας ως ένα βαθμό αυτήν του Παρισιού. Η κατασκευή της άρχισε το 1922 και η Μοδιάνο εγκαινιάστηκε στις 26 Μαρτίου του 1925. Ήταν η απάντηση στην Οθωμανική αγορά υφασμάτων Μπεζεστένι, αλλά και ένα παράδειγματης ανοικοδόμησης που έλαβε χώρα μετά την μεγάλη πυρκαγιά. Η αγορά απλώνεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περιλαμβάνεται από τους δρόμους Αριστοτέλους, Ερμού, Βασιλέως Ηρακλείου και Κομνηνών.

Μέσα μπορεί κανείς να βρει μαγαζιά με τρόφιμα, κρέατα, ψάρια, λαχανικά και άλλα. Η Μοδιάνο κατακλύζεται από πολυχρωμία και αρώματα, και έτσι το μάτι πολλές φορές συγχωρεί και προσπερνάει τα σημάδια του χρόνου. Η αρχιτεκτονική του είναι πανέμορφη, ειδικά οι προσόψεις, αλλά και το εσωτερικό που είναι φτιαγμένο στον ρυθμό του τρίκλιτου βασιλικού ναού, ενός ναού όμως αφιερωμένου στο εμπόριο.

Όσον αφορά στα ψάρια υπάρχουν σε αφθονία στην ανατολική στοά δίπλα στην Αριστοτέλους. Υπάρχουν επίσης πολλά καφέ και μικρά εστιατόρια. Η αγορά εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να γοητεύει με την ρετρό της ατμόσφαιρα. Θεωρούνταν πάντα πιο ποιοτική από τις υπόλοιπες αγορές και η μαγεία της είναι εμφανής σε γιορτές και αργίες όπου μπορεί κάποιος να καταλήξει όρθιος κρατώντας ένα ποτήρι κρασί!